Kluskie śląskie robię tylko z tego przepisu. Zawsze wychodzą idealne
Kluski śląskie są specjałem kuchni regionalnej, ale nie tylko na Śląsku można się nimi zajadać. Smak tego prostego dania uwielbia wiele osób z całej Polski. Wszystko dlatego, że kluski są pyszne i obłędnie smakują z daniami mięsnymi, sosami, czy zwykłą podsmażaną cebulką. Jednak czasem nie wychodzą tak, jak trzeba. Dzięki tej recepturze staną się po prostu idealne.
Idealne kluski śląskie
Kluski śląskie można jeść samodzielnie lub z dodatkiem mięsa, kapusty, czy zawiesistych sosów. W każdym wydaniu mają wielu wiernych zwolenników. Niestety to proste danie może dostarczyć nam pewnych niespodzianek w kuchni. Czasem kluski śląskie wychodzą gumiaste, a tego przecież nikt nie chce.
Dlatego odkąd odkryłam ten prosty przepis na smaczne danie rodem ze Śląska, robię je tylko w ten sposób. Wychodzą mięciutkie, ale nie gumowe. Delikatne i przyjemnie ziemniaczane. Do przygotowania klusek śląskich potrzebuję tylko trzech składników. To one gwarantuję doskonały smak tego prostego dania. Warto wybrać też mączyste ziemniaki, które zawierają dużo skrobi. Sprawdzą się tu odmiany Ibis, Gracja, Bryza, Tajfun, czy Bursztyn.
Przepis: Kluski śląskie
Sprawdzony przepis na pyszne kluski.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śląska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 3 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 696 w każdej porcji
Składniki
- 2,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- sól
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Przeciśnij je przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj i odparuj.
- Dzielenie ziemniakówGdy ziemniaki wystygną, wygładzamy ich powierzchnię i dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmij i w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wbij też jajko.
- Robienie klusekTeraz dokładnie wymieszaj składniki. Masę wyrabiaj, aż będzie miała jednolitą konsystencję. Na deskę wysyp trochę mąki i formuj kluski. Najpierw zrób kulkę, spłaszcz ją i zrób dziurkę.
- Gotowanie klusek śląskichKluski gotuj w osolonej wodzie. Jednak nie powinna ona bulgotać, by nie uszkodzić delikatnych klusek. Po wypłynięciu na powierzchnię kluski trzeba gotować 2-3 minuty. Potem wyjmij je łyżką cedzakową.
Jak podawać kluski śląskie?
Kluski śląskie wychodzą sprężyste i bardzo smaczne. Będą pasować do sosów, gulaszu, a także kotletów mielonych. Do tego ogórki kiszone, mizeria lub surówka z czerwonej kapusty. Warto pamiętać, że kluski śląskie można przyrządzić dzień wcześniej i potem je odgrzać np. na patelni.
Kluski śląskie nadają się też do mrożenia. Dzięki temu w każdej chwili można po nie sięgnąć i podać do obiadu.